מכיוון שהקוקוס אינו גדל בארץ, רובנו לא יודעים על העץ המסתורי הזה יותר מדי. רוב האנשים מכירים את הקוקוס החום והשעיר שנמכר בחנויות בארץ, ואלה שזכו לבקר במדינות טרופיות כגון תאילנד, הודו והפיליפינים, בוודאי גם נתקלו בקוקוס הירוק שנמכר בעגלות ברחובות, המגיע עם קש לצורך שתיית מי הקוקוס.
אז אם גם אתם תהיתם מה בדיוק ההבדל בין קוקוס ירוק לקוקוס חום, חשוב שתדעו שלא מדובר בשני זנים שונים של אגוז קוקוס. למעשה, מדובר בשלבי הבשלה שונים של אותו אגוז הקוקוס שגדל על עץ דקל הקוקוס.
כל הקוקוסים מתחילים כמעין בלוט קטן בצבע ירוק:
בתשעת החודשים הראשונים צבעו של אגוז הקוקוס ירוק. ככל שהפרי הולך ומבשיל, הקליפה הירוקה מצהיבה ומתייבשת בהדרגה, עד שהיא משנה את צבעה לחום. אגוז הקוקוס מגיע לגודלו המקסימלי לאחר 6-7 חודשים מרגע הופעת הפרי, ובסה"כ הוא זקוק ל- 12-13 חודשים כדי להגיע לבגרות מלאה. בשלב הבגרות המלאה קליפת הקוקוס נעשית חומה וקשיחה.
קוקוס ירוק וצעיר
קוקוס צעיר נחשב לבריא יותר. הזמן האידיאלי לקטוף קוקוס צעיר הוא בין 8 ל - 9 חודשים מרגע הופעת הפרי. אז הפרי מלא במי קוקוס עד המקסימום האפשרי (כאשר מנענעים את האגוז, לא ניתן לשמוע את שקשוק המים, כמו בהחרשת מימיה בצבא). זה גם בדיוק הזמן שמי הקוקוס הם הכי מתוקים, טעימים, מזינים, אינם מכילים שומן ועם אינסוף סגולות רפואיות. כמו כן, "בשר" הקוקוס בשלב הזה הוא מעין ג'לי לבן ודק, וניתן לגרד אותו מן הדפנות ולזלול בכיף עם כפית.
הקוקוס שאנחנו מכירים מן החנויות הוא לרוב בוגר יותר. "בשר" הקוקוס שהיה בהתחלה מעין ג'לי דק, הפך בתהליך ההבשלה לקשה יותר ועבה יותר, חלק מהנוזלים שבתוכו כבר נספגו (כך קורה שקוקוס בוגר שינוער ישמיע צלילי מים משתכשכים) ומי הקוקוס שעדיין נשארו הרבה פחות טעימים ומתוקים מאשר בקוקוס צעיר.
למעשה, וזו נקודה מצערת, אגוזי הקוקוס הבוגרים הללו שונים באופן מהותי מבחינה תזונתית מההרכב התזונתי של הקוקוסים הצעירים. כך למשל, בקוקוס צעיר רוב הסוכר מגיע בצורה של גלוקוז ופרוקטוז, בעוד שבקוקוס בוגר אותו סוכר כבר הספיק להפוך לסוכרוז.
קוקוסים צעירים נמכרים במדינות טרופיות, לעתים עם קליפה ירוקה ולעתים ללא הקליפה. נהוג לבצוע פתח קטן בחזית הקוקוס, להכניס קש ולשתות את מי הקוקוס הטעימים והמזינים.
קוקוס חום ובוגר
אגוז קוקוס חום ובוגר הוא כאמור אותו אגוז קוקוס ירוק וצעיר שהבשיל עם הזמן.
בשונה מאגוז הקוקוס הצעיר, בעל הקליפה הירוקה והרכה הניתנת לחיתוך יחסית בקלות באמצעות סכין, אגוז הקוקוס הבוגר חווה תהליך של הבשלה ארוכה יותר. בתהליך זה, אותה קליפה ירוקה ורכה הופכת לחומה וקשיחה עם סיבים פנימיים רבים, מה שמקשה מאוד על חיתוכה. לכן, באגוזי קוקוס בוגרים נוהגים להפריד את הקליפה החיצונית מיד לאחר הקטיף. פעולה זו מקלה על הצרכן לפתוח את האגוז, מפחיתה את נפח האגוז ומשקלו, ובכך מורידה משמעותית את עלויות הלוגיסטיקה והשינוע לארץ.
מכאן אפשר ללמוד שאותו אגוז קוקוס, החום והשעיר שאנחנו מכירים מהחנויות בארץ, לא נקטף כך מהעץ, אלא קליפתו החיצונית כבר קולפה ממנו.
את הקליפה החיצונית של אגוז קוקוס בוגר מקלפים בדר"כ באמצעות תקיעת האגוז על יתד שנעוץ באדמה והטיית האגוז ימינה ושמאלה מספר פעמים.
רוצים לראות כיצד מקלפים את הקליפה החיצונית הקשה של קוקוס בוגר? לחצו כאן!אגב, עובד אחד מסוגל לקלף בממוצע 800 אגוזי קוקוס ביום עבודה.