לקבלת עדכונים בתחום האנטי אייג'ינג, מבצעים והנחות מיוחדות, הרשמו עכשיו:

אנטי-אייג'ינג | המרכז הישראלי לעיכוב תהליכי הזדקנות

אנטי-אייג'ינג
שלום אורח, התחבר | משתמש חדש? הרשם לאתר
  בעגלת הקניות שלך 0 מוצרים

לקופון הנחה 10% לאתר iHERB הזינו בהזמנה את הקוד AWE3079 או הקליקו כאן ובצעו רכישה


צריכים עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם

מאמרים
  מתכונים טבעוניים
  סרטונים מומלצים
  מבנה העור והזדקנותו
  מהן הסיבות להזדקנות העור
  בריאות מיטבית לפי הרמב''ם
  השפעות העישון על העור
  פירות העונה
  פסיפלורה

שמן קוקוס

שמן הקוקוס הוא שמן הניתן למאכל אשר מופק מה''בשר'' של אגוזי קוקוסים בוגרים.
ה''בשר'' הזה הוא למעשה אותו חומר לבן וקשיח אשר נמצא מסביב לחלק הפנימי של האגוז.

לשמן הקוקוס יש שימושים רבים ומגוונים בתזונה, ברפואה ובתעשייה. לשמן הקוקוס יש חיי מדף ארוכים במיוחד המגיעים עד לשנתיים, בשל השומנים הרבים בתוכו, אשר מעכבים את התחמצנותו וקלקולו.



כיצד מפיקים שמן קוקוס
ניתן להפיק שמן קוקוס באמצעות כבישה קרה או באמצעות כבישה חמה. הכבישה החמה דורשת את הוצאת ה"בשר" מהאגוז וייבושו באמצעות מקור חום כגון אש, שמש או תנור, על מנת ליצור את הקופרה – אותה ציפה מיובשת של שמן הקוקוס. לאחר מכן, לוחצים על הקופרה וממיסים אותה, והתוצאה היא שמן קוקוס, לצד עיסה רוויה בחלבונים ובסיבים. העיסה הזו אינה מתאימה לצריכה של בני אדם והיא נשלחת כמזון לבהמות.

בכבישה קרה משתמשים בקוקוס חי במקום בקופרה מיובשת. תהליך ההפקה מבוסס על תנועה צנטריפוגלית, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים ביותר. שיטה זו דורשת משאבים רבים יותר והיא גם גורמת לבזבוז ניכר של שמן הקוקוס, בשיעור של בין 10-15% מהשמן ביחס לכבישה החמה.

בשתי השיטות יש משמעות קריטית לזמן הקטיף של אגוז הקוקוס. הגיל של האגוז יכול לנוע בין 10 חודשים ל - 20 חודשים בעת הקטיף, ולזמן יש השפעה רבה על איכות השמן ועל תהליך ההפקה. כך למשל, קשה יותר לעבוד עם קופרה המורכבת מאגוזים צעירים יותר, ובסיום תהליך ההפקה האגוזים הצעירים יספקו פחות שמן.

סגולותיו של שמן הקוקוס
לפני שנעסוק ביתרונות של שמן הקוקוס, חשוב לציין את הדבר הבא: ארגוני בריאות רבים מייעצים שלא לצרוך כמויות גבוהות מדי של שמן קוקוס בשל האחוז הגבוה של שומן רווי הנמצא בו. בין הארגונים האלה ניתן למצוא את ה-FDA, ארגון הבריאות העולמי, ארגון הבריאות הבריטי וארגון הדיאטטיקנים של קנדה.

כך שאם לאחר שתקראו על מעלותיו של שמן הקוקוס, תשאלו את עצמכם כמה שמן קוקוס לצרוך ביום, התשובה היא – במידה ובאיפוק. למעשה, כמו כל מזון אחר, צריכה מוגזמת של שמן הקוקוס עשויה להיות מזיקה לגוף שלכם, ועל הכמויות המדוייקות נפרט בהמשך המאמר.

לאחר שהבהרנו זאת, זה הזמן לציין כי שמן קוקוס הוא אחד המזונות הבודדים אשר יכול באמת להיות מסווג כ"מזון על". השילוב הייחודי של חומצות שומן אשר שמן הקוקוס מציע לנו, הוא בעל השפעות בריאותיות חיוביות ביותר על גוף האדם. בין היתר, מדובר בהורדה במשקל, בשיפור תפקוד המוח ובמגוון רחב מאוד של השפעות מדהימות.

חומצות שומן
שמן הקוקוס מכיל שילוב ייחודי של חומצות שומן, המספק לגוף שלנו שלל יתרונות בריאותיים. בעבר, התבצעה דמוניזציה של שמן הקוקוס, בשל היותו מקור עשיר בחומצות שומן רווי. למעשה, 90% מחומצות השומן בשמן הקוקוס הן שומן רווי. אולם, מחקרים חדשים מצביעים על כך שאותן חומצות שומן רווי הן בלתי מזיקות. מחקרים רחבי היקף בדקו את הנושא ומצאו כי המיתוס אודות הנזק של חומצות השומן הרווי בשמן הקוקוס הוא שקרי ושגוי.

בנוסף לכך, שמן קוקוס לא מכיל אותן חומצות שומן רווי אשר ניתן למצוא בסטייק או בגבינות. מדובר בסוג שונה לגמרי של שומן רווי המכונה טריגליצרידים עם שרשרת בינונית (MCTs). רוב הדיאטה המערבית מורכבת מחומצות שומן ארוכות שרשרת, ולכן חשוב לצרוך גם חומצות שומן עם שרשרת בינונית. חומצות אלו מגיעות ישר לכבד ממערכת העיכול, שם הן משמשות כמקור מהיר של אנרגיה לגוף ובעיקר למוח. לכן, שמן קוקוס ידוע כמונע אלצהיימר, אפילפסיה והפרעות מוחיות אחרות.

אוכלוסיות הצורכות הרבה שמן קוקוס הן בריאות יותר
אגוז הקוקוס הוא מזון אקזוטי בעולם המערבי, וצורכים אותו בעולם המערבי אנשים בעלי מודעות בריאותית גבוהה. אולם, בחלקים אחרים של העולם, הקוקוס הוא חלק בלתי נפרד מהדיאטה הרגילה מזה דורות רבים.

הדוגמא הטובה ביותר היא אוכלוסיית טוקלאו באוקיינוס השקט. תושבי המושבה הזו אוכלים מעל 60% מהקלוריות שלהם מקוקוס, והם הצרכנים הגדולים ביותר של שומן רווי בכל העולם. אולם, אנשים אלה ידועים במיוחד בבריאות המעולה שלהם, ובמיוחד בהיעדר מחלות לב.

הם לא הדוגמא היחידה, ובאופן כללי, אוכלוסיות אשר צורכות יותר מוצרי קוקוס, הן אוכלוסיות בריאות יותר, במיוחד כאשר משווים אותן לאוכלוסיות בחלק המערבי של העולם.

שמן קוקוס מגביר את הוצאת האנרגיה מהגוף, ועוזר לשרוף יותר שומן

נכון להיום, השמנה היא אחת מבעיות הבריאות החמורות והגדולות ביותר בעולם. בעוד שעדיין יש אנשים הסבורים שהשמנה קשורה רק לצריכת קלוריות, רבים אחרים כבר מבינים שמה שחשוב הוא בעיקר מקור הקלוריות. מזונות שונים משפיעים בצורות שונות על הגוף שלנו ועל ההורמונים שלנו. חומצות השומן בעלות השרשרת הבינונית בשמן הקוקוס ידועות כמגבירות את הוצאות האנרגיה של הגוף, ביחס לחומצות שומן ארוכות יותר. מחקר אחד מצא כי צריכה יומית של 15-30 גרמים של חומצות שומן בעלות שרשרת בינונית, מגבירה את הוצאת האנרגיה מהגוף במהלך 24 שעות ב-5%, והמשמעות היא הוצאה של כ-120 קלוריות ליום.

החומצה הלאורית בשמן הקוקוס נלחמת בבקטריות, בווירוסים, בפטריות ובזיהומים
כמעט 50% מחומצות השומן בשמן הקוקוס הן חומצה לאורית. כאשר שמן הקוקוס עובר במערכת העיכול, הוא מייצר מונוגליצריד המכונה מונולאורין. החומצה הלרואית והמונולאורין יכולים לחסל מזיקים שונים כגון בקטריות, וירוסים ופטריות. בין היתר, הם עוזרים במניעת קנדידה, פטריות בציפורניים וזיהומים שונים על גבי העור ובמיוחד בעור הפנים.

שמן הקוקוס מעניק תחושת שובע
מאפיין מעניין מאוד של שמן הקוקוס הוא הענקת תחושת שובע. יכול להיות שהדבר קשור לאופן בו חומצות השומן בשמן הקוקוס מורכבות. מחקר אחד מצא כי חומצות שומן בעלות שרשרת בינונית מובילות לצריכה מופחתת של קלוריות בטווח הקצר וגם בטווח הארוך. במקרים מסויימים נמצא כי השפעת חומצות השומן בעלות השרשרת הבינונית עשויה להגיע גם למספר שנים.

צריכת שמן קוקוס מסייעת באיזון רמות הכולסטרול בדם ומפחיתה את הסיכון למחלות לב
שמן קוקוס עשיר בשומן רווי, אשר באופן כללי אינו מזיק לגוף כפי שהיה נהוג לחשוב בעבר. שומן רווי למעשה מעלה את רמות הכולסטרול הטוב, ה-HDL, ומשנה את ההשפעה השלילית של הכולסטרול הרע, ה-LDL.

מחקר אחד אשר נערך בקרב 40 נשים, מצא כי שמן קוקוס מפחית את רמות ה-LDL ומעלה את רמות ה-HDL. מחקרים אשר נערכו על חולדות מצאו כי שמן קוקוס מפחית את הטריגליצרידים, במקביל לכך שהוא מעלה את ה-HDL ומפחית את ה-LDL.

המשמעות של השיפור הזה ברמות הכולסטרול בדם, היא הפחתת הסיכוי ללקות במחלות לב בטווח הארוך.

יתרונות שמן הקוקוס לפנים, לעור, לשיער ואפילו לפה ולחניכיים
סגולות שמן הקוקוס אינן נעצרות רק בתוך הגוף, ונודעת לשמן השפעה חיובית ומשמעותית על עור הפנים שלנו. באופן כללי, שמן קוקוס יכול להגן על השיער שלנו מפני נזקים שונים, על העור שלנו מפני איבוד לחות, ועל הגוף שלנו מפני ההשפעות השליליות של השמש.

שמן הקוקוס יכול לעזור מאוד גם אם לא שותים או אוכלים אותו. אנשים רבים משתמשים בו לצרכים קוסמטיים, משום שהוא בריא לעור ומשפר את המראה של העור והשיער. מחקרים מצאו כי שמן הקוקוס תורם להעלאת רמת הלחות בעור אצל אנשים עם עור יבש, וכי השמן מזין את העור במרכיבים בריאים נוספים.

מחקר אחר מצא כי שמן הקוקוס מועיל למניעת נזקים בשיער, ומחקר אחר מצא כי שימוש בשמן קוקוס בתור מסנן קרינה מפחית את השפעת הקרינה על העור בכ-20%. שימוש נוסף של שמן הקוקוס הוא לשטיפת פה, ונמצא כי שמן הקוקוס יכול לחסל חלק מהבקטריות המזיקות בתוך הפה, כמו גם לשפר את בריאות השיניים ולמנוע ריח רע מהפה.

שמן קוקוס ואלצהיימר
מחלת האלצהיימר היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב מבוגרים בכל רחבי העולם. חולי אלצהיימר מאבדים את היכולת להשתמש בגלוקוז בחלקי המוח השונים. התרכובות האורגניות ששמן הקוקוס גורם לגוף לייצר במערכת העיכול, תומכות במוח ובשליחת אנרגיה אליו. חוקרים מצאו כי אותן התרכובות יכולות להיות מקור אנרגיה חלופי למוח במקרה של כשלים הקשורים למחלת האלצהיימר.

בשנת 2006, מחקר אחד מצא כי צריכה של שומן רווי בעל שרשרת בינונית מוביל לשיפור מיידי בתפקוד המוח של חולים באלצהיימר. מחקר אחר תמך בממצאים הללו, והוסיף כי אותן חומצות שומן רווי הן בעלות יכולת ריפוי לחולים באלצהיימר.

שמן קוקוס והפחתת משקל
מכיוון ששמן הקוקוס מפחית את תחושת הרעב ומעלה את קצב שריפת השומן, הגיוני כי הוא גם תורם להורדה במשקל. שמן קוקוס אפקטיבי במיוחד בהורדת השומנים מאיזור הבטן ומסביב לאיברים הפנימיים. מדובר בסוג המסוכן ביותר של שומן אשר קשור הדוקות למחלות רבות בעולם המערבי. מעבר לכך, כל מי שמתאמן יודע כי השומן שהכי קשה להתמודד עמו הוא השומן במותניים ובבטן.

מחקר אשר נערך בקרב נשים עם בעיות שומן באיזור הבטן, מצא כי צריכה של 30 מ"ל של שמן קוקוס ביום, מובילה להפחתה משמעותית ב-BMI ובהיקף המותניים לאחר 12 שבועות. מחקר אחר מצא כי גברים בעלי משקל עודף אשר צרכו 30 מ"ל שמן קוקוס ביום, הצליחו להפחית כ-3 ס"מ בהיקף המותניים שלהם. אולי זה לא נשמע הרבה, אבל חשוב לשים לב שזה הדבר היחיד שאותם נבדקים עשו. הם לא התאמנו, לא שינו את הדיאטה שלהם, ולא עשו שום דבר אחר שעשוי היה לעזור להם להשיג את השינוי הזה.

שמן קוקוס בישראל
תכונותיו הבריאותיות המדהימות של שמן הקוקוס הפכו אותו למוצר פופולרי במיוחד בקרב חובבי הבריאות בישראל. מתחת לטמפרטורה של 24 מעלות שמן הקוקוס הוא למעשה מוצק, ולכן תוכלו למצוא שמן קוקוס גם תחת המותג חמאת קוקוס. כאשר אתם רוכשים שמן קוקוס נוזלי, חשוב להקפיד כי הוא שקוף לחלוטין. הטעם שלו אמור להיות הטעם המוכר של הקוקוס.

כמו כן, מומלץ לרכוש רק שמן קוקוס בכבישה קרה (כתית מעולה), בצנצנת המכילה 100% (ללא תוספת של חומרים אחרים). שמנים מעובדים או שמנים שלא הופקו בכבישה קרה הם פחות טובים מבחינה בריאותית.

הקוקוסים אינם מרוססים, ולכן אין משמעות מיוחדת לציון המושג "אורגני" על גבי האריזה. המחיר של שמן הקוקוס נע בפערי מחיר עצומים, ומחיר טוב עבור צנצנת של 350 מ"ל אמור להיות בסביבות ה-30 ₪.

מילה קטנה לגבי המינון המומלץ
כל דבר הנצרך יתר על המידה עשוי להזיק. כיום נהוג להמליץ על צריכה של 5 מ"ל עד 30 מ"ל ביום של שמן קוקוס, אותה ניתן לממש במגוון אפשרויות – בטיגון, כתיבול לתבשילים ולסלטים, בשייקים וכדומה.

 

 


 



מבשר הקוקוס מכינים שמן קוקוס. שמן זה מכונה גם "שמן חכם", בשל הסגולות הרבות שהוא טומן בחובו, בתחום התזונה ובתחום הקוסמטיקה הטבעית. שמן הקוקוס מכיל חומצות שומן המזכירות מאוד את ההרכב של חלב האם הראשוני – הקולוסטרום. כמו חלב האם, שמן הקוקוס מחזק את מערכת החיסון והוא יעיל במיוחד במאבק נגד וירוסים, חיידקים ופטריות. שמן הקוקוס מזרז במיוחד את חילוף החומרים בגוף והוא מגביר את תחושת השובע. התוצאה היא שהוא עוזר לירידה במשקל.

שמן הקוקוס מסייע בספיגת ויטמינים ומינרלים, הוא מוריד כולסטרול, מאזן את רמת הסוכר בדם, עוזר לפעילות טובה יותר של מערכת העיכול, מסייע לטיפול בעייפות ובבעיות שונות בבלוטת התריס, ומעל הכל – הוא מחדש את תאי העור השונים, מונע קמטים ואפילו הוכח כמרפא אקנה.

ניתן לצרוך שמן קוקוס בבישול או בטיגון ללא כל חשש, משום שהוא אינו מתחמצן. קחו בחשבון שטעמו מאוד חזק ואף משתלט, אבל אם תצרכו ממנו שלוש כפיות ביום הדבר יעשה פלאים לגוף שלכם.

דרך נוספת לצרוך שמן קוקוס היא בתור מוצר קוסמטיקה. ניתן להשתמש בו בתור קרם לחות לפנים ולגוף, ואפילו כמסיר איפור טבעי. שמן הקוקוס נספג מהר במיוחד, והוא בעל ניחוח עדין מאוד של... קוקוס!

שמן קוקוס - יתרונות בריאותיים
כפי שציינו, הקוקוס עשיר במרכיבים נהדרים לבריאות, לצד טעמו הנפלא. בעבר נהוג היה לחשוב שקוקוס אינו כל כך בריא. הסיבה לכך היתה שהוא מכיל הרבה שומן רווי. שומן רווי נתפס בעבר, בטעות, כמזיק, ללא חשיבות למקור שלו. כיום ידוע כי יש הבדל משמעותי בין שומן רווי מבשר לבין שומן רווי מהצומח. השומן הרווי של הקוקוס תורם מאוד להרזיה משום שהוא נספג ישירות בכבד, יוצר הרבה מאוד אנרגיה, ואינו מצטבר ברקמות השומן ברחבי הגוף. חשוב לדעת כי שומן רווי בשרי עושה בדיוק את הפעולה ההפוכה, ולכן הוא כל כך מזיק.

"בשר" האגוז הוא למעשה שכבה לבנה ושמנונית. הבשר הזה עשיר בחומצות שומן, בסיבים תזונתיים, במינרלים כגון אשלגן, מגנזיום וברזל, בחומצה פולית ובויטמין C. 

אנטי-אייג'ינג אודות תקנון מפת האתר צור קשר
חנות וירטואלית זו הוקמה ע"י: חנות וירטואלית